Home » attityd » Klädmärken med hållbarhetstänk

Klädmärken med hållbarhetstänk

Det finns ett och annat klädmärke som på senare år har börjat jobba en del med social eller miljömässig hållbarhet som ledord i vissa klädkollektioner eller i vissa klädprojekt, även om det kanske inte direkt genomsyrar hela branschen eller alla produktionslinjer. Men goda exempel finns. Här är några:

Parley och Adidas

För ett par år sedan presenterade Adidas nya planer på att börja samarbeta med organisationen Parley. Parley har bland annat som mål att försöka befria världenshav från överbliven plast. Samarbetet har bland annat utmynnat i att de båda företagen har producerat nya skor som har tillverkats med trådar som är gjorda av fibrer från återvunnen plast från världens hav. En väldigt cool grej att kunna göra förstås, och samtidigt kanske ett litet bidrag till att förbättra situationen i världens hav som bombarderas av plaster och skräp varje dag. Adidas gör nästan alltid snygga dojor, och det gäller även om fibrerna är från återvunnen plast.

Tretorn

Tretorn är ett annat märke som lägger en del krut på att få in hållbarhet som ett tänk i produktionen. Tretorn är faktiskt ett svenskt märke med gamla anor. Redan sedan starten så tidigt som år 1891 har de i någon mån jobbat för en mer hållbar produktion, även om det arbetet kanske har intensifierats något på senare år. Deras hållbarhetssatsning har man valt att kalla för Eco Essentials, och det omfattar en del spännande projekt som till exempel Leftover Project. Det går ut på att Tretorn köper upp material som har blivit över från fabriker och gör kollektioner i begränsad upplaga (limiterade kollektioner).

Ett annat projekt är OCEAN – SHELL som bygger på kläder som tas fram från polyester från gamla fiskenät. Polyester är förresten en slags plast och namnet polyester betyder “många estrar”. En ester är en typ av kemiskt ämne, polyester är en kombination av många sådana estrar.