Home » attityd » S Computer – retroskon som tar dig tillbaka till 1980-talet

S Computer – retroskon som tar dig tillbaka till 1980-talet

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

PUMA är ett klassiskt klädmärke vad gäller idrott och de har en och annan intressant sneaker också att bjuda på ibland. En sådan sneaker är skon RS-Computer och den verkar kanske nästan höra hemma på grabben i “Tillbaka till Framtiden”, Marty Mcly, och hans fötter. I den av filmerna som utspelar sig 30 år in i framtiden alltså.

RS-Computer är dock en sko som finns på riktigt men den går kanske främst till historien som den första dojan som designades med elektronisk hård- och mjukvara.

Skon hade premiär redan för 30 år sedan, alltså nästan samtidigt som den andra “Tillbaka till Framtiden”-filmen. På den tiden var RS – Computer något som betraktades som en avancerad sko. En del menade till och med att den skulle kunna revolutionera löpning. En liten dator som var placerad i skornas hälar läste av skon och kunde genom det ge löparen information och data om tidigare löprundor. Men även jämföra datan med framtida löparmål samt till och med ge löparen råd eller tips för att löpa snabbare och kanske utveckla en mer effektiv löpstil. Inget speciellt i dag kanske med alla smarta klockor, pulsmätare, appar och skor med specialfunktioner som finns numera. Men tänk på att detta var en sko som alltså släpptes loss på marknaden för kommersiellt bruk redan år 1988!

Skon RS – Computer är alltså inte endast något som fanns förr utan den går nu att köpa igen, så det rör sig om en riktig blast from the past som nu letar sig ut på skohyllorna. En cool sko om man gillar retroskor och 80-talsstil och den ger onekligen sköna vibbar av en svunnen tid. Däremot kanske dessa dojor inte är något som man tar med sig på jobbet…Eller? Ja, det beror ju förstås på vad man jobbar med också. En riktig retrosko i ordets rätta bemärkelse.